SwiftUI, Swift platformunun beş yıl önce piyasaya sürülmesinden bu yana Apple tarafından yayınlanan en heyecan verici geliştirme araçlarından biridir. BT dünyası SwiftUI hakkında vızıldıyor çünkü sonunda Apple’dan istediklerini aldılar. Arayüz Oluşturucu ve görsel senaryo taslakları ile çok fazla zaman harcamak yerine kullanıcıları için harika yeni özellikler geliştirmek için daha fazla zaman harcamaya izin veren bir araç var. Bu makalede, SwiftUI’ye daha yakından bakacağız, böylece projelerinizde de kullanmaya başlayabilirsiniz. SwiftUI tanımıyla başlayalım.
SwiftUI nedir?
SwiftUI, tüm Apple platformlarında arayüzler oluşturmak için yeni ve yapıcı bir yöntemdir. Aslında, artık tek bir araç ve API seti ile tüm Apple cihazları için kullanıcı arayüzleri oluşturabileceksiniz. Yeni ve geliştirilmiş Swift sözdizimi, kodu daha kolay yazmanıza olanak tanır ve tüm Xcode tasarım araçlarıyla sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. Özellikle, yeni SwiftUI çerçevesi aşağıdaki avantajları sunar:
- Beyanlı sözdizimi – Bu, tek yapmanız gereken kullanıcı arayüzüne ne yapmasını istediğinizi söylemektir. Örneğin, birkaç metin alanı istediğinizi yazabilir ve ardından her alanın yazı tipi ve hizalaması gibi tüm ince ayrıntıları girebilirsiniz.
- Tasarım araçları – Kodlama sürecini geliştiriciler için kolaylaştırmak için çok fazla çalışma yapıldı. İlginç SwiftUI bileşenlerinden biri tasarım tuvalidir. Kodlama işlemi sırasında, yaptığınız tüm değişiklikler bitişik düzenleyicideki kodla senkronize edilir. Ayrıca, girdiğiniz tüm kodlar hemen önizleme olarak görünür. Bu, özel mobil uygulamayı programlamayı daha basit ve daha kolay hale getirir.
- Tüm Apple platformlarında yerel – Apple’ın yenilikçi ürünler yaratma konusunda çok fazla deneyimi var ve SwiftUI’ye baktığımızda bu kesinlikle açık. Kullanıcıların hoşlandığı Apple’a özgü tüm deneyimler SwiftUI ile oluşturduğunuz kodda mevcut olacak ve tüm uygulamalarınızın her platformun teknolojisine doğrudan erişimi olacak.
SwiftUI’nin negatifleri:
- IOS13′te desteklenir – iOS’un eski bir sürümüne sahipseniz ve cihazınız en yeni sürümü desteklemiyorsa, SwiftUI ile oluşturulan uygulamaların keyfini çıkaramazsınız.
- Özel görünüm uzantıları yok – Bunların bulunmamasının nedeni, platformun çok yeni olması ve geliştirme topluluğunun bunları oluşturmak için zamana sahip olmamasıdır.
Artık yeni iOS Swift kullanıcı arayüzü hakkında her şeyi bildiğimize göre, geçmişte kullanılan araçlara karşı nasıl biriktiğine bakalım.
SwiftUI ve Arayüz Oluşturucu ile Öykü Tabloları
Piyasada yeni bir ürün ortaya çıktığında, bu yeni araçların değiştirilmesi gereken araçlarla nasıl karşılaştırılacağını merak etmek doğaldır. Özellikle, Interface Builder (IB) ve Storyboard’lardan bahsediyoruz. Nasıl karşılaştırdıklarını ve zıt olduklarını görmek için bazı temel işlevlere bakalım:
- Düzenleme – SwiftUI’nin burada avantajı var, çünkü Arayüz Oluşturucu’nun okunması veya düzenlenmesi kolay olmayan çok fazla XML kodu var. Görsel senaryo taslakları da düzenleme için iyi borç vermez, çünkü daha büyük ve daha büyük olma eğilimi gösterir, böylece kaynak değişikliklerini kontrol etmeyi zorlaştırır. SwiftUI’de bu sorun yoktur, çünkü düzenleme oldukça sezgisel ve basittir.
- İşlev oluşturma – IB ve Storyboard ile ilgili en büyük sorunlardan biri, Swift hakkında tam bir şey bilmemeleri ve bunun tersi. Örneğin, IB ile, bir şeyi doğrudan koda Ctrl-sürüklemek ve işlevselliğe bağlamak mümkündür. Ancak, daha sonra bu kodu silmeye karar verirseniz, IB yine de derleyecek ve var olmayan çağrı kodunu da derleyecektir. Film şeridi, görünüm denetleyicileri ve diğer işlevler oluştururken benzer sorunlara sahiptir.
- Swift ile entegrasyon – Apple Swift’i piyasaya sürmeden önce ürünü Objective-C etrafında toplanmıştı. Bununla birlikte, Swift’in Objective-C’ye göre değer türleri, protokol uzantıları ve daha pek çok şey gibi birçok avantajı vardır. Yeni SwiftUI tasarımı, Swift’in sunduğu tüm avantajlardan yararlanmak için oluşturuldu, oysa IB ve Storyboard’un tamamı Objective-C etrafında tasarlandı.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak, SwiftUI’yi kullanmayı deneyin, çünkü geçmişte geliştiricilerin kullanmaya alışkın olduğu araçlardan belirgin şekilde daha iyidir. Karmaşık özellikler oluşturmanın ne kadar kolay olduğuna şaşıracaksınız.
SwiftUI Nasıl Başlatılır
SwiftUI’yi kullanmaya başlamak oldukça basittir. Aslında, uygulama ilk başladığında, ContentView bölümünde “Merhaba Dünya” ifadesini içeren bir metin bulunur. Daha sonra, yaptığınız tüm değişiklikleri görüntüleyen Önizleme bölümünü görmeye başlayacaksınız. Bu, kodun yanında büyük bir boşluk olacaktır. “Devam et” düğmesine tıkladığınızda önizlemenin göründüğünü görmeye başlamalısınız. Hiçbir şey olmazsa, “Editör Seçenekleri” ni ve ardından “Editör Tuvali” ni tıklamayı deneyin. Daha sonra, SwiftUI’nin sunduğu birçok özellik ile kullanıcı arayüzünüzü oluşturmaya devam edebilirsiniz.
Yukarıdaki tüm bilgilerin size SwiftUI’nin ne olduğu ve sunduğu avantajlar hakkında bir fikir vermede yararlı olacağını umuyoruz. Şu anda kullandığınız araçlardan geçiş yapmak zor olsa da, sadece bir şans verin ve sunduğu tüm özelliklerden şaşıracaksınız. Her zaman istediğiniz uygulamaları ve kullanıcı arayüzünü oluşturmanın çok daha basit ve daha sezgisel bir yoludur.
2,253 total views, 3 views today