Bellek Yönetimi (Kısa)

İşletim sistemlerinde, gerçekleştirilen işlemlerin geçici olarak saklandığı merkeze ana bellek (RAM) denir. Ana bellek, giriş-çıkış aygıtlarının kolaylıkla ulaşabildiği bir bilgi deposudur. Merkezi işlem birimi (MİB), işlemleri ana bellekten alır ya da ana belleğe koyar.

Çok görevli sistemlerde, ana belleğin işletim sistemi kullanımı dışında olan kısım, farklı programların kullanımı için değişik parçalara (bitişken alanlara) bölünür.

Ana belleğin işlemler arasında paylaştırılmasına ana bellek yönetimi ya da bellek yönetimi (memory management) adı verilir. (daha&helliip;)

7,551 total views, 2 views today

Read More

İş Zekası

İş Zekâsı (Business Intelligence-BI) bir organizasyonun ham verilerini analiz etmek için kullandığı çeşitli yazılım uygulamalarının tümünü kapsayan bir ifade olarak tanımlanabilir. Veri madenciliği, çevrim içi analitik işleme, sorgulama ve raporlama dahil olmak üzere birbiriyle ilgili çeşitli aktivitelerden oluşan geniş kapsamlı bir disiplindir. (daha&helliip;)

3,956 total views, no views today

Read More

Yapay Zeka Teknikleri – Bulanık Mantık

Diyelim ki kanarya, kartal, tavuk, penguen, ve yarasadan bahsediyoruz. ‘A’, bunlardan her hangi birisinin yerini tutacak şekilde, söze “A bir kuştur” diye başlıyoruz.İlk bakışta bu ifademiz hepsi için doğruymuş gibi görünebilir.Bu ifademizi yanlış bulup rahatsızlık hissedenler de çıkacaktır.Çünkü, kanarya, kartal, ve yarasa uçabilirler, fakat tavuk ancak bir kaç metre uçabilir.Penguense yüzmeyi tercih eder.Yarasa memelidir, doğurarak ürer, diğer hepsi yumurtlar.Kanarya ve kartal için bu cümle, diğerleri için olduğuna göre, daha doğru görünmektedir.Bu hayvanların her biri için bu cümle farklı derecelerde doğru gibi görünmektedir. (daha&helliip;)

7,357 total views, 1 views today

Read More

PHP – Fortigate v4.3.11 Türkçe Adreslerin Otomatik Değişimi

Fortigate güvenlik cihazlarında v4.3.11 den önceki sürümlerde açılan türkçe isimli objeler, firmware versiyonu yükseltildiğinde sıkıntı olmakta. Cihaz belli bir firmware versiyonundan sonra UTF-8 desteğine geçtiğinden, eskiden açılan türkçe karakterleri bir şekilde değiştirmek gerek.

3-5 adet obje olduğunda manuel değişim yapılabilir ama obje sayısı fazla olan cihazlarda bunu elle yapmak hem zaman alıyor hem de can sıkıcı.

Bende oturup bunu PHP ile nasıl otomatik yapabilirim diye düşünürken bu kodlar hayat buldu. (daha&helliip;)

3,155 total views, no views today

Read More